уторак, 18. април 2017.

365 dana kreacije - XVI dan

Ponedeljak, 17.04.2017.

The rite of Luna

Polako se spremamo za Eleustinske misterije. Svaki od ovih obreda jeste priprema za misterije. Obred Lune je bio poseban. Danas je drugi dan uskrsa ili kako ga u narodu zovu beli ponedeljak, i bio je svetao. Ponedeljak je dan posvećen mesecu, lunedi kako ga Italijani zovu. U drevna vremena verovalo se da mesec vlada emocijama, tajnama, psihom, dubinom duše... I ovaj performans odnosno molitvu mesecu izveo sam pomalo teško, ali kao da je trajao čitav dan.
Danas smo dočekali jednog neverovatnog čoveka. Jedan sadu, svetac iz indije danas je došao da nas poseti. Upoznao sam ga prošle godine i sada se susrećemo opet. Samo prisustvo njegovo pročišćuje dušu. Svaka njegova reč se sama manifestuje.
Govorio je o čistoj božanskoj ljubavi. Takva ljubav je bezuslovna i konačna. Kažu da se bog manifestuje u srcima svih bića u univerzumu, i samim tim trebamo voleti čitav univerzum ispunjeni strašću to je naš cilj i način da se izdignemo iznad materijalnog sveta iluzija, koje donose samo patnju. Jednu zanimljivu stvar je naglasio – ako plačemo za iluzijom iluzija će nas snaći, ako plačemo za božanskom ljubavlju ljubav će nam biti uzvraćena. Ovo plakanje se nije odnosilo na tugu već na suze ekstaze.
Ovo svetu manjka strasti i poštovanja, filantropske ljubavi. Zato i nemamo duhovnosti, duboko smo zaronili u iluziju i gorko patimo svakog momenta. Giving others the freedom to be stupid is one of the most important and hardest steps to take in spiritual progress. Conveniently the opportunity to take that step is all around us every day. - Thaddeus Golas Teško je ne osuđivati druge koji čine nešto loše ili pogrešno, ali oni su u iluziji, treba naučiti to i stalno ponavljati. Zato ljubav treba biti bezuslovna za sva živa bića. Poslati svu ljubav i ne očekivati ništa. Dokle god očekujemo tada i patimo.
Igrajući butoh naučio sam da je čitav svet lep takav kakav jeste. Bića predstavljaju čiste duše zarobljene u oklopu materijalnog, iluzija. Kada zaronimo u dubine pronaćićemo pravo lice i izdići se iz sveta dualnosti, sveta dobrog i lošeg. Dobro i loše ne postoji, sve je lepo jer je božanska tvar, umetničko delo. Igramo i volimo u trenutku ma kakav taj trenutak bio, jer on traje večno.


Hvala veličanstvenom Sadhu Maharaju što nas je blagoslovio svojim prisustvom. 


Нема коментара:

Постави коментар